Aktier

Min nyeste hobby er at sætte mig ind i aktieinvestering.

Den klart største forskel på aktiehandel og hasardspil er at aktiemarkedet historisk set kun er gået op. På en roulette vinder huset altid over tid.
Ved at sprede sine investeringer nok, vil man derfor over tid typisk få sine penge forrentet med omkring 5-10% om året. Enkelte år meget mere og andre år et minus.
Selv i meget dårlige år vil ens investering ikke blive reduceret til 0, med mindre du handler for lånte penge. Der vil typisk være nogle firmaer der overlever og relativt hurtigt vil indhente noget af det tabte, selv efter den seneste finanskrise indhentede man det tabte på få år, og finanskrisen gav mulighed for at købe billigt.
Men der er nogle ligheder med hassardspil. Aktier går op og ned, nogle rigtig meget. Store stabile firmaer svinger op til et par procent om dagen, men sårbare ofte små firmaer kan fordoble den ene dag for at halvere den næste.
Det kan gøre ondt når man ser en aktie tage et stort fald, og man føler sig som en vinder når det går godt. Begge følelser kan få en til at tage dårlige beslutninger som til syvende og sidst kan koste mange penge.

Hvordan starter man?
Alle kan komme igang med et mindre startbeløb (jeg vil anbefale omkring mindst en månedsløn). I din egen bank kan du få et aktiedepot, som er en slags bankkonto hvor der kan stå aktier istedet for penge på.
Men den nok billigste løsning for begyndere er at oprette en konto hos Nordnet.dk. Den kan oprettes øjeblikkeligt og gratis med dit nem-id.
Banken er en svensk bank, der har specialiseret sig i at være en børsmægler for private. Man har blandt de billigste omkostninger, ingen løbende udgifter, og kan tilkøbe mere professionelle værktøjer efter behov.
Den grundlæggende platform har ligeledes et forum tilknyttet hvor man kan følge forskellige aktionærers porteføljer og skrive om aktier.
Den sidste store fordel er, at man handler med en stor rabat de første 3 måneder. Det er ret afgørende for en ny aktionær der i starten måske vil prøve at handle for småbeløb, og måske handler lidt oftere.
Senere vil disse beløb stige, især på udenlandske aktier, så udgiften på småhandler vil blive noget større. (Minimumsbeløb på typisk 50-100 kroner pr handel)

Advarsel 
Der er mange der kalder sig børsmæglere men egentlig er spilvirksomheder. De værste er dem der handler med "Binære Optioner". Hos disse firmaer vil du typisk skulle forudsige udviklingen i en aktie eller en vare de næste par minutter, timer eller dage. For det vil du få en fast gevinst som typisk er langt lavere end din risiko. Næsten alle disse firmaer har dårligere odds end at sætte alle dine penge på en roulette i et casino. Når man sammenholder det med at selv dygtige aktieinvestorer har svært ved at forudsige mere end halvdelen af bevægelserne, så er du altid taberen.
De andre er børsmæglere der handler med sammensatte produkter typisk med høj gearing. Her er den nok største Plus500. Man betaler meget høje og ret uigennemskuelig vedligeholdelses udgift og man ejer ikke de rigtige aktier. Alle de penge du investerer bliver derfor mindre og mindre værd hele tid. Heldigvis vil du ret hurtigt opdage dette problem, hvis du bruger deres gratis simulator.
Brug derfor kun børsmæglere hvor du ejer det du investerer i, og hvor du kan gennemskue de udgifter du har.

Men ligegyldigt hvilken bank/børsmægler man bruger til sine aktieinvesteringer, så er det noget man skal lære, og forskellen på den succesfulde aktionær og den knap så succesfulde er hvor godt man lære af sine fejl.